Design interior – Tot ce trebuie sa stii

design interior dormitor

Am inceput sa petrecem din ce in ce mai mult timp in interiorul a patru pereti, in special datorita noului virus si a schimbarilor drastice pe care le-a adus in vietile noastre. Un proiect arhitectural cu un design interior ce a fost prost gandit, poate afecta vietile multori oameni in mod constant si pentru o lunga perioada de timp. Amenajarea spatiilor interioare este foarte importanta pentru bunastarea noastra, si chiar pentru prevenirea anumitor boli.
Daca nu stii ce este un proiect de design interior, sau daca esti in cautarea unui expert care sa te ajute sa iti amenajezi spatiul in functie de dorintele si nevoile tale, ti-am pregatit un articol care sa iti explice tot ceea ce este necesar sa stii despre acest domeniu.

Ce este designul interior?
Designul interior este definit ca fiind o practica profesionala si cuprinzatoare de a crea un mediu interior care se adreseaza, protejeaza si raspunde nevoilor umane. Este arta, stiinta si planificarea unei solutii interioare creative, tehnice, sustenabile si functionale, care corespunde athitecturii unui spatiu.
Pentru un specialist in design interior, a proiecta un spatiu inseamna a modela experientele pe care le va avea o persoana in interiorul locuintei sale. Aceste experiente pot afecta viata si bineinteles starea de spirit. Designul interior este un proiect care defineste cum va arata acel spatiu, cum va functiona si cum te va face sa te simti. Ar trebui sa se potriveasca nevoilor, stilului de viata si culturii tale, dar si a celorlalti locuitori ai casei.
De foarte multe ori insa, designul interior este confundat cu decorarea, ceea ce este un concept total diferit. 
Modul in care traim intr-un spatiu are un efect imens asupra creativitatii, fericirii si bunastrarii noastre, asa ca este foarte important sa apelam la consultanta de design interior, astfel incat sa beneficiem de amenajari interioare gandite pana la cel mai mic detaliu. Acustica, imprejurimile, pozitionarea si combinatiile de culori trebuie sa fie luate in considerare pentru ca spatiul nostru sa functioneze si sa ne simtim completi.
 
Unde poti vedea functia principala a designului interior?
Este foarte important ca fiecare spatiu al locuintei tale sa fie proiectat avand in vedere scopul acestuia. Un spatiu pentru luat masa este diferit fata de unul pentru relaxare sau pentru socializare. Pentru amenajari interioare potrivite, un expert in design interior va tine cont de aceste patru elemente cheie:
Acustica – trebuie sa se potriveasca cu stilul tau de viata si tipul de activitati care se desfasoara in spatiul respectiv. Spre exemplu, o biblioteca nu va avea aceeasi acustica ca sala de asteptare a unui hotel;
Iluminat – stabileste atmosfera spatiului si il ajuta sa isi atinga scopul;
Culoare – are o influenta asupra persoanei care intra in acel spatiu, si asupra emotiilor sale. Spre exemplu, albastrul, verdele si violetul sunt culori relaxante ce te invita sa reflectezi, iar galbenul, rosul si fucsia sunt culori energice si optimiste;
Imprejurimi si pozitionare – acestea sunt aspecte foarte importante in ceea ce priveste mobilierul camerei. 
 
Ce face un designer de interior?
Designerii de interior lucreaza pentru a proiecta spatii atractive, functionale si sigure in timp ce raspund nevoilor specifice ale fiecarui client. Prin utilizarea mobilierului, a paletelor de culori si a pieselor de decor functionale, designerii de interior pot crea o varietate de spatii, de la camere de zi frumoase, dar functionale, la birouri in care oamenii isi doresc si le place sa lucreze. 
Clinentii pot varia de la proprietari de case pana la mari corporatii, iar spatiile proiectate sunt la fel de variate, de la simple amenajari pentru case, pana la hoteluri sau conace imense. Indiferent de proiect, fiecare designer de interior lucreaza pentru a crea locuinte atractive ce raspuns la nevoile specifice ale clientilor.
Exista o varietate de domenii pentru care poti apela la consultanta de design interior:
 
Design corporativ
Acest tip de design creeaza spatii de lucru practice si profesionale, si de asemenea, incearca sa integreze elemente ale marcii unei companii in designul lor. Acestia pot lucra intr-o varietate de setari, de la birouri foarte mici, pana la cladiri corporative foarte mari. Indiferent de dimensiunea si amploarea proiectului, accentul principal este axat pe crearea unui spatiu eficient si functional.
Designerii corporativi lucreaza pentru a crea spatii care sa contribuie la sanatatea si la o postura buna a angajatilor ce se afla in birouri pentru cea mai mare parte a zilei. Amplasarea computerelor, a mobilierului si a scaunelor sunt adesea in centrul atentiei, deoarece majoritatea angajatilor folosesc aceste articole pentru perioade lungi de timp. Persoanele care le folosesc pot suferi de oboseala inutila, stres si chiar rani daca sunt utilizate poduse gresite sau sunt plasate incorect.
Specialistii vor lua in considerare activitatea care se desfasoara in spatiul dat, cerintele asupra utilizatorilor, echipamentul folosit, incluzandu-se dimensiunile si formele acestuia, apoi vor randa proiectul potrivit pentru afacerea ta.
 
Design pentru asistenta medicala
Designerii pentru asistenta medicala planifica si renoveaza cabinete stomatologice, cabinete medicale, spitale, centre de sanatate, clinici si unitati de ingrijire rezidentiala. Acesti experti sunt specializati in design bazat pe dovezi. Un designer bazat pe dovezi impreuna cu un client informat, va lua decizii pe baza celor mai bune informatii disponibile din cercetari si evaluari. 
Avand la dispozitie aceste date si cercetari referitoare la utilizarea spatiului medical, designerii de interior vor crea proiecte primitoare atat pentu pacienti cat si pentru rezidenti. 
 
Design pentru bucatarie si baie
Designerii pentru bucatarie si baie au cunostinte de specialitate despre dulapuri, accesorii, aparate, instalatii sanitare, materiale de constructii si solutii electrice pentru spatiile specifice. Temele, culorile, modelele si aspectul camerei sunt discutate cu clientul, ceea ce va avea ca rezultat schite si desene bazate pe dorintele acestuia. 
O data inceput proiectul, este responsabilitatea proiectantului sa se incadreze in acele costuri de design interior stabilite in prealabil cu clientul.
 
Design sustenabil
Obiectivul principal al acestui tip de designer este sa utilizeze produse durabile si cu un impact redus asupra mediului inconjurator. Articolele utilizate pentru aceste amenajari interioare sunt alese pentru a reduce consumul de energie si deseurile, de a imbunatatii calitatea aerului din interior, si de a utiliza eficient spatiul. 
Proiectele de design sustenabil se concentreaza, de asemenea, pe echilibrarea intre estetica si functionalitate, cu optiuni care reduc impactul asupra mediului.
 
Design universal
Designerii universali renoveaza spatiile si mediile existente pentru a le face mai accesibile. Termenul de design universal descrie conceptul de proiectare a tuturor produselor si a mediului construit pentru a fi estetice si utilizabile in cea mai mare masura posibila de toata lumea, indiferent de varsta sau abilitati. 
Acest tip de design este utilizat in principal pentru a crea spatii functionale pentru persoanele varstnice si a celor cu nevoi speciale. Caile de intrare fara trepte sau echipate cu rampe ii ajuta pe cei cu dificultati la intrarea sau iesirea din casa. Acest design universal insa, nu este benefic doar pentru persoanele cu nevoi speciale, si ci pentru insotitorii acestora.
 
Care este rolul unui specialist in design interior?
Rolul unui specialist in amenajari interioare are mai multe parti, insa incepe cu furnizarea de sfaturi precise si profesionale pentru dezvoltarea si executia serviciilor de design interior in cadrul contractelor comerciale sau rezidentiale. Un designer de interior poate oferi concepte initiale de design si propuneri pentru planificarea spatiului locuibil, specificatii despre produsele si materialele necesare, precum si coordonarea echipei de lucru pentru a gestiona un proiect de la stadiul de concept pana la finalizare.
Printre sarcinile sale sunt incluse:
Ofera sfaturi privind amenajari interioare pentru un spatiu sau cladire, precum si propunerea de reconfigurari;
Genereaza planuri de design interior 2D sau 3D, desene si vizualizari de proiecte;
Realizeaza o selectie de mobilier necesare pentru implementare si achizitie;
Furnizeaza termenele proiectelor si coordoneaza tranzactiile, comenzile de achizitie si livrarile;
Este punctul de contact pentru antreprenorii din domeniul constructiilor, consultant pentru ingineri, arhitecti si specialisti in comert.
Scopul principal al unui expert in design interior este de a imbunatatii eficacitatea, accesibilitatea, functionalitatea si atractivitatea estetica a mediului in care traiesti, intr-un mod care sa asigure ocuparea si utilizarea in siguranta a spatiului de care dispui. 
Acesta trebuie sa ia in considerare activitatea principala ce se desfasoara in fiecare spatiu pentru a crea un mediu adecvat pentru aceasta. De asemenea, un proiect de design ideal va aborda aspectul durabilitatii si va minimaliza impactul asupra mediului inconjurator.
Un designer de interior trebuie sa fie atent si sa respecte toate codurile de sanatate si siguranta, reglementarile necesare de constructie si cerintele de instalare aferente. Asadar, un astfel de specialist are un rol foarte important in tot procesul de creare a unui mediu propice pentru locuit, si iti poate oferi idei de amenajari la care nu te-ai putea gandi. 
 
Care sunt responsabilitatile unui designer de interior?
Poarta discutii cu clientii pentru a identifica obiectivele proiectului;
Vizualizeaza modul in care vor fi utilizate spatiile;
Schiteaza planuri de proiectare;
Estimeaza costuri de design interior;
Supravegheaza procesele de constructie si implementare a proiectului;
Coordoneaza contractorii in privinta planurilor si specificatiilor necesare pentru realizarea proiectelor;
Coordoneaza electricieni, pictori, instalatori si alti profesionisti implicati in proiectele de amenajari interioare;
Se asigura ca dupa finalizarea proiectului, clientul este multumit de rezultat.
 
Motivele de a alege un specialist pentru consultanta in amenajari interioare
Profesionalismul unui lucru bine facut este un motiv pentru a angaja un designer de interior ce te poate ajuta sa transformi spatiul in care locuiesti intr-unul care sa fie specific nevoilor tale. In afara de asta, exista mult mai multe motive ce te pot convinge sa angajezi un astfel de specialist pentru amenajari interioare ale casei sau ale biroului tau, cum ar fi:
 
– Acesta se ocupa de sarcini complicate
Amenajarea unei case nu este atat de usoara pe cat ar putea parea la prima vedere. Include multe proceduri complexe, incepand de la arhitectura pana la alegerea culorilor de pe pereti. Designerul interior se va ocupa de toate sarcinile, de la comandarea materiei prime pana la finalizarea designului prevazut in proiectul tau. 
Acest lucru va reduce stresul, si te vei putea bucura de un rezultat de calitate intr-un timp mult mai scurt decat daca te-ai ocupa tu singur de intreg procesul de amenajare.
 
– Resurse extinse
S-ar putea sa nu dispui de toate resursele pe care le are un designer de interior. Acesta are o retea uriasa de distribuitori de materii prime, mobilier si alte articole pentru casa. Cu toate aceste resurse, un specialist in acest domeniu iti poate aduce cele mai bune rezultate ce vor face din casa ta un mediu perfect in care sa locuiesti.
 
– Economisesti timp
Decizia de a alege un design pentru dormitor, bucatarie, sau pentru un colt al casei, te poate face sa te simti epuizat si lipsit de idei. De asemenea, acest proces este consumator de timp si in cele mai multe cazuri, nu aduce niciun rezultat. In loc sa pierzi timp, poti angaja un specialist care sa iti ofere tot felul de idei pentru amenajari, si care va prelua fiecare sarcina intr-un mod inteligent pentru a crea cea mai atractiva casa.
 
– Iti poti proiecta casa in propriul stil
Designerii de interior au un talent aparte de a alege fiecare stil si design. Ei te vor ajuta sa proiectezi fiecare camera a locuintei in functie de preferintele si nevoile tale. Acest lucru iti poate oferi unicitate si o buna functionalitate a fiecarui spatiu din casa ta.
 
– Planificare eficienta
Proiectarea si decorarea necesita planificari si evaluari detaliate. Nu toata lumea este suficient de pregatit pentru a planifica designul mai multor camere sau spatii de lucru. Un specialist in acest domeniu intocmeste un plan adecvat inainte de a incepe sa proiecteze designul interior de care ai nevoie.
 
– Costuri de design interior accesibile
Majoritatea proprietarilor de case considera ca angajarea unui designer inseamna costuri uriase, insa onorariile acestuia te vor scuti de foarte multe cheltuieli suplimentare. In calitate de proprietar, vei fi tentat sa achizitionezi multe lucruri pentru noua ta casa care nu sunt necesare. Angajarea unui designer de interior va reduce toate aceste cheltuieli inutile.
 
– Legaturi adecvate
Un designer are cunostintele si experienta necesara pentru a discuta cu diferiti furnizori sau arhitecti. Acesta poate oferii detaliile complete pentru designul casei tale si chiar va avea grija ca toata munca depusa in realizarea proiectului sa fie executata cu profesionalism si responsabilitate. 
 
– Munca profesionala
O canapea amplasata in mijlocul livingului sau un pat pus in directia gresita va face ca aspectul casei tale sa fie unui stangaci si neatractiv. Un specialist in design interior stie cum sa amplaseze fiecare articol de decor si piesa de mobilier la locul potrivit. El va asigura amplasarea si aranjarae corecta a seturilor de canapele si fotolii, a paturilor, a scaunelor si meselor, ca spatiile sa fie utilizate la cel mai bun potential. Casa ta va avea un aspect uimitor in fiecare zi.
 
– Respecta bugetul de care dispui
Designerii de interior vor lucra mereu conform bugetului de care dispui. Vor cumpara materialele si articolele de mobilier astfel incat sa nu depaseasca suma stabilita in prealabil. In plus, acestia iti vor arata tot felul de modele care sa se incadreze in bugetul tau si care iti vor depasi asteptarile. Poti obtine o casa moderna cu un design unic, culori frumoase si mobilier elegant intr-o investitie limitata.
 
– Instrumente moderne
Astazi, designerii de interior lucreaza cu instrumente de calitate pentru realizarea unor proiecte de randare. Acestia folosesc software-uri si instrumente moderne pentru a realiza o planificare cat mai detaliata pentru renovarea casei tale sau a spatiului de lucru. Aceste instrumente pot fi foarte costisitoare, insa pot economisi foarte mult timp daca sunt utilizate corect.
 
– Idei de amenajari creative
Pe masura ce alegi sa faci o schimbare pe cont propriu in casa sau biroul tau, te vei lovi de tot felul de obstacole sau de lipsa de idei. Insa, apeland la ajutorul unui specialist, vei beneficia de modele noi, idei creative concepute special pentru a respecta nevoile si dorintele tale, pentru a obtine un design interior inteligent si eficient. El te va pune la curent cu foarte multe idei inovatoare si probabil unice pentru fiecare spatiu pe care doresti sa il schimbi.
 
– Adauga valoare casei tale
O casa perfect proiectata, cu idei creative, va aduce cu siguranta o valoare buna pe piata de vanzari imobiliare. Poti obtine un pret bun in fata unui cumparator, chiar si dupa multi ani de la proiectarea casei. Munca profesionala a unui designer de interior iti va face casa mult mai valoroasa zi de zi.
 
Intreg domeniul de design interior este unul foarte complex, pe care nu multe persoane il pot duce pana la capat. Angajarea unui astfel de specialist este foarte benefica pentru orice proprietar de locuinte sau spatii comerciale, industriale si de tot felul. 
Acesta are multe idei si modele care pot face ca spatiile locuite sau in care se desfasoara diferite activitati de productie sa arate spatios dar si elegant din toate punctele de vedere. De asemenea, ar trebui sa iei in calcul si faptul ca poti economisi sume semnificative de bani, si poti beneficia de rezultate optime, relizate in cel mai scurt timp posibil.
 
Contacteaza-ne acum la 0761.33.55.21 (whatsapp sau telefon) pentru a te pune in legatura cu designerul de interior potrivit proiectului tau!